Aniden Uykuya Dalmak Bir Uyku Problemi midir?
Uykulu olma hissi, adenosin adı verilen beyindeki kimyasalın birikimine bağlıdır. Uyanıklık ile birlikte ortaya çıkan enerji kullanımı ve metabolizma süreci boyunca adenosin seviyeleri sürekli olarak artar. Bu sebeple, uyku hali uyanık kaldıkça uzamaya devam etmektedir. Uyku süreci kimyasalları beynimizden lenfatik sistemden temizlemeye başlar. Sabah uyandığınız zaman adenozin seviyeleri en düşük seviyelerde bulunur ve insanların kendilerini yenilenmiş hissetmeleri bu duruma bağlıdır.
Uyanık kaldığınız zamanlarda ise adenosin seviyesi sürekli olarak yükselmeye devam eder ve homeostatik uyku diski adı verilen bir durum ortaya çıkar. Süre uzamaya başladıkça uyku yükü de artar. Örneğin, 20 saatlik bir uyanıklık sonrasında sonlara doğru çok uykulu olabilir, kolay ve derin bir şekilde uyuyabilir ve normalden daha uzun süre boyunca uyuyabilirsiniz. Aynı şekilde gece geç saatlere kadar ayakta kaldığınız zaman normal yatma sürenizi geçirmiş olursunuz ve adenosin seviyeleri de artar. Bu durum hızlıca uykuya dalabilmenizi sağlar.
Aşırı Uyku Halinin Nedenleri Nelerdir?
Uykulu olma durumunun temel sebepleri arasında uyku yoksunluğu yer almaktadır. Dinlenmiş hissedebilmek ve biriken adenosini temizlemek için yeterli uyku saatini doldurmalısınız. Doldurmadığınız takdirde daha hızlı bir şekilde uykuya dalarsınız. Ortalama bir insanın sekiz saat civarında uyku ihtiyacı bulunmaktadır. Süreyi yeteri kadar verimli bir şekilde kullanamıyorsanız çabuk uyuyakalma, istemsiz gelen uyku hali ve hafta sonları uzun süreler uyuyamamak gibi sorunlar ile karşılaşabilirsiniz.
Uyku Apnesi
Uyku kalitesi düşük olursa çabuk uykuya dalma gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Uyku fragmantasyonunun en fazla görülen sebepleri arasında uyku apnesi de yer almaktadır. Yüksek sesle horlama ile ilişkili olan bu durumda nefes almak rahatsız edici olabilir ve gece boyunca sık sık uyanmalar yaşanır. Diş gıcırdatmalar da konforsuz ve verimsiz uykunun işaretleri arasındadır. Gece gelen uykuyu parçalayabilen uyku bozuklukları da ortaya çıkabilir.
Narkolepsi
Narkoleptik bir kişinin normal bir uyku düzeni yoktur. Bu kişiler farkında olmadan gün içerisinde ve herhangi bir işi yaparken aniden uyku haline geçiş yapabilirler. Birkaç saniye ile birkaç dakika uzunluğundaki uyku geçişleri araba kullanırken bile gerçekleşebilir. Bu sebeple, bu durum son derece tehlikelidir. Bozukluğu yaşayan kişiler kas kaybedebilir, halüsinasyon görebilir ve ataklar sırasında paralize olabilirler.
Uyku Felci
Narkolepside olduğu gibi birkaç dakikalığına da olsa bedenin hareket edemeyecek kadar yarı felç hale gelmesi uyku felcidir. Uykuya dalarken ya da uyanmak üzereyken gerçekleşen bu durumda kişiler hareket edemez, ses çıkartamaz ve nefes almakta sorunlar yaşarlar. Verimli bir uyku için kullandığınız eşyalarınızın da konforlu olmasını sağlamalısınız.
Gece Terörleri
Kabusa kıyasla çok daha yoğun geçebilen gece terörleri genellikle çocuklarda görülür. Gece terörü uykuya daldıktan sonraki 3 saat içerisinde ortaya çıkabilir. Bu durum bir rüya değildir. Uyku halinde bir süreçten diğerine geçerken kişilerin gösterdikleri kuvvetli tepki gece terörü olarak adlandırılır.
Çevresine bu süreç içerisinde korku ve şaşkınlıkla bakan kişilerin gözleri açık olmasına rağmen uykuları devam etmektedir. Yüzde solukluk, terleme ve korku ifadeleri gibi belirtileri vardır.
Bu tür durumlar yaşandığı zaman vakit kaybedilmeden profesyonel destek alınmalıdır. Uzun süredir uykunuzun bozuk olduğunu düşünüyorsanız ve gündelik hayatınızın sekteye uğradığını düşünüyorsanız profesyonel destek almaktan çekinmemelisiniz.
Rüyada Aniden Uykuya Dalmak Bir Uyku Problemi midir? Görmek Hakkında Yorumlar