Rüyadeha
A B C-Ç D E F G H I-İ J K L M N O-Ö P R S-Ş T U-Ü V Y Z

Uyku Öğrenciler için Neden Bu Kadar Önemli?

Uyku Öğrenciler için Neden Bu Kadar Önemli?

Nörologlar, insanların hafızaları için iyi bir uykunun şart olduğunu anlatıyorlar. Sınav döneminde sabaha kadar çalışmanın öğrenciler arasında yaygınlaşmasının ise tehlikeli olduğu söyleniyor. İngiltere’deki Royal Holloway Üniversitesi’nde psikoloji öğretim üyesi olan Jake Tamminen bu durumu, ”Yapılabilecek en kötü şey” olarak tanımlıyor.

Yeni bir dil öğrenilirken ya da başka bir dersi uyurken dinleme yoluyla uykuda öğrenebilme gibi öğrencilerin ilgisini çekebilecek olan iddiaların ise mitten ibaret olduğu söyleniyor. Ancak Jake Tamminen, bilginin beyinde pekişmesi için uykunun da önemli olduğunu söylüyor.

Araştırmalar İlgi Çekici

Araştırmalardaki denekler iki ayrı gruba ayrılıyorlar. İlk grup yeni kelimeler öğrendikten sonra o gece normal uykularına devam ediyor ve diğer grup ise gece boyunca uyanık duruyor. Birkaç gün sonra kelimeleri ne kadar hatırladıkları ortaya çıkıyor. Gece oturanlar normal uyusalar bile yeni kelimeleri hatırlamayabiliyorlar.

Uykunun öğrenme konusunda önemli etkileri olduğunu söyleyen Tamminen, “Uyurken dersinizi çalışmıyor olsanız bile beyniniz çalışmaya devam eder. Çalıştığınız zaman harcadığınız zamanın daha verimli olabilmesi için uyumanız gerekiyor.” açıklamasını yapıyor.

Araştırmaların yapıldığı laboratuvardaki deneklerin beyin aktivitelerinin izlendiği monitörler de bulunuyor. Uykunun dil gelişimindeki rolüyle ilgili yapılan bu araştırmada rüya görülen REM süreci dışındaki derin uyku SWS sürecinin üzerinde duruluyor. Kelime, dilbilgisi ve diğer bilgilerle ilgili hafızanın oluşması SWC sürecinde meydana geliyor.

Bilgiyi Pekiştiriyor

Uykunun bu aşamasında beyin farklı bölümlerle etkileşim halinde oluyor. Hızlı öğrenme ile ilgili olan hipokampus bölgesi, uzun vadeli hafıza pekiştirmeyi sağlayan neokorteks bölgesiyle de sürekli olarak iletişim halinde oluyor.

Yeni bir kelime öğrendiğiniz zaman hipokampus beyne ilk kodlamayı yaparken bilginin pekişmesi için modelleme de yapıyor. Diğer bilgiler ile bağlantı kurmak için neokorteks bölgesinin devreye girmesi gerekiyor. Hipokampus ile neokorteks arasındaki bağlantıda, beyin aktivitesini gösteren üçer saniyelik uyku iğcikleri (dalga kalıpları) bulunuyor. Yeni bilgiyi eski bilgiler ile ilişkilendirmeyi gösteren iğciklerin sayıları ne kadar fazla olursa bilginin pekişme ihtimali de artıyor.

Ayrıca ne zaman uyuyup uyanacağınızı belirleyen vücut saatiniz açısından da genetik etkenler son derece önemlidir. Öğrenme ve kavrama potansiyelinizi tam olarak kullanabilmek için vücudunuzdaki doğal döngülere uyumlu davranılması gerekiyor.

Rüyada Uyku Öğrenciler için Neden Bu Kadar Önemli? Görmek Hakkında Yorumlar